Sätt upp mål för 2012!

Det nya året har precis börjat och medan julmaten sakta med säkert har lagt sig kan det vara dags att blicka framåt på 2012. I början av varje år så brukar det vara populärt att erlägga nyårslöften som ofta har med ekonomi eller vikt att göra. Många brukar vara pigga på att tappa de där extra kilona som man så lätt lägger på sig under julledigheten medan andra vill ta steget ännu längre och satsa på ett riktigt hälsosamt år. Det är därför inte en slump att antalet nya medlemmar på gymmet är som störst under årets första månader. Men vad som börjar så bra slutar för de flesta att man lägger ner sin satsning bara efter någon månad eller kanske till och med vecka. Varför är det då så svårt att hålla fast vid sina planer och köra på dem under en längre tid?

 

Man måste ha tydliga mål!

Problemet som många gör är att de säger att de ska börja träna, bli mer hälsosamma osv och sen kör de bara på utan vidare tanke. Den glöd som man upplever till en början försvinner sedan och man hamnar tillbaka i de vanliga gamla mönstren. Det många glömmer här är att sätta upp klara och tydliga mål istället för att bara säga en sak till sig själv. Genom att sätta upp tydliga mål redan från start så ökar man chanserna väsentligt att man ska hålla det nya löftet och inte avbryta efter någon vecka.

 

Så här sätter du upp dina mål

Att sätta upp mål kan låta enkelt till en början men vill man få ut maximal effekt av det gäller det att anstränga sig lite extra. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på när du ska sätta upp dina nya mål för året.

  • Var noga med att sätta upp mål som går att mäta. Som exempel så är ett mål i stil med “Jag ska gå ner i vikt” inte speciellt definierat och det blir svårt för dig att veta när du faktiskt har uppnått målet. Istället är det bättre att ha ett specifikt mål och i det här fallet skulle det kunna vara “Jag ska gå ner 10 kg“.
  • Sätt ett datum när målet ska vara uppfyllt. Precis som att det är viktigt att ha tydliga mål så är det minst lika viktigt att ha en bestämt datum när målet ska vara uppfyllt. Annars är det lätt att man drar ut på tiden och att motivationen till slut försvinner med tanke på att man har all tid i världen att klara målet.
  • Målet ska vara realistiskt men samtidigt utmanande. Undvik därför att sätta för lätta mål som du utan problem kan klara men sätt heller inte för svåra mål som gör att du tappar motivationen då de känns för långt borta. Lagom är alltid bäst.
  • Skriv ner målen! Studier har visat att det är betydligt större chans att du faktiskt följer dina mål om du har dem nedskrivna. Var därför noga med att skriva ner alla mål och att titta till dem ofta. Försök att titta igenom målen en gång per dag. På morgonen och kvällen brukar vara bra tillfällen.

Nu har du förhoppningsvis massvis av idéer om hur du ska sätta upp dina mål. Nästa steg blir för dig att faktiskt sätta dig ner och skriva ner dina mål inför det nya året. Testa tipsen du fått i detta inlägg och gör 2012 till det bästa året någonsin!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *