Hitta balans i livet

hitta balans i livetOm det är något jag märkt här i livet när det kommer till att må bra och vara lycklig i nuet, är att det sällan är bra med för mycket eller för lite av saker i våra liv. För att måla upp en bild så skulle en persons liv kunna bestå av familj, arbete, vänner, träning och övriga fritidsaktiviteter. Att hel enkelt hitta balans i livet.

Alla dessa delar kräver och förtjänar vår tid och uppmärksamhet vid olika tillfällen. Du förväntas kanske vara på jobbet 8 timmar per dag, familjetiden äger rum när man slutar på dagarna och så vidare.

Ofta är dessa tider ganska uppstyrda. Det blir ju så i och med att flera av dessa delar så som arbetet har sina bestämda tidpunkter varje dag.

När allt är som det ska så känner åtminstone jag att det är balans i livet. När det är lagom mycket att göra på jobbet, men samtidigt inte så att du måste ta med dig arbetet hem. När du har gott om tid att umgås med din familj, kanske att ni kan äta middag varje kväll i lugn och ro. När du hinner med att träna några gånger i veckan.

Men ibland så händer det att någon del tar alldeles för mycket tid. Framförallt så är det kanske arbetet som är boven för många här. Du kanske måste jobba över flera timmar varje dag vilket gör att du inte kan träffa familjen lika mycket, du hinner inte med träning och så vidare.

Ok om det händer någon gång, det är ju så livet är. Börjar det däremot bli en långvarig obalans, så brukar det i alla fall få mig att må dåligt. Det blir helt enkelt en obalans i livet.

 

Att hitta balans i livet

För min del är det väldigt viktigt att jag har balans i mitt liv. Men hur bär man sig åt egentligen för att finna sin inre balans och framförallt kanske hålla vid den?

Först och främst så gäller det att ha en klar bild över vad som är viktigt i ens liv, helt enkelt hur man prioriterar saker. Nu kanske du tänker att ditt jobb inte är viktigt alls, men om du bryr dig om din familj och att kunna försörja dem så blir ju jobbet helt plötsligt väldigt viktigt.

Så lär dig vad du värdesätter i livet och vad som helt enkelt är en viktig del av ditt liv. Nästa steg skulle kunna vara att sätta gränser, att inse hur mycket tid något bör ta av dagarna. Jag älskar till exempel att spela tv-spel, men skulle jag göra det hela dagarna så skulle jag nog inte må så bra och säkerligen inte känna balans i mitt liv.

För att sedan hålla kvar vid balansen när man hittat den så gäller det nog återigen att sätta gränsen. Du kanske inte ska acceptera att jobba 80 timmar per vecka. Detta är säkerligen inget lätt ämne, men att ha balans i livet tycker i alla fall jag är väldigt viktigt.

 

Har du några bra knep för att hitta balans i livet?

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Tony skriver:

  Balans är knivigt… särskilt i en värld som saknar statiska definitioner på vad motsatserna är. Vad är då balans, om “hårt” och “mjukt” är relativa begrepp? Vad är då “lagom”?

  Hör många säga saker som “Jag äter lite av allt, för jag tror på balans”, men tänk om det man menar med balanserad kost är helt onaturlig för människan?

  Bra artikel btw 🙂

  • Fredrik skriver:

   Visst är det ett svårt begrepp. Gäller nog att ha koll på sina värderingar och vad som är viktigt för en. Sen är det svårt att veta vad som är lagomt mycket av något.

   Kul att du gillade artikeln! 🙂

 1. oktober 6, 2012

  […] här kommer bli lite av en uppföljning till förra inlägget som handlade om att hitta balans i livet. Detta är något som är väldigt viktigt för att vi ska må […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *