Anställningsintervju – så får du jobbet!

anställningsintervju tipsVi är många som setat där i stolen vid en anställningsintervju och blivit utfrågade av en potentiell arbetsgivare. För många är en anställningsintervju bland det läskigaste som finns. Vi förknippar det med svettiga händer, ostadig röst och sömnläsa nätter dagarna innan.

Men du kan vara lugn, det behöver verkligen inte kännas så här! Precis som med allt annat så kan vi öva och bli bättre på anställningsintervjuer. En stor framgångsfaktor för en lyckad intervju sker faktiskt innan intervjun, genom förberedelser. Att vara väl förberedd ger inte bara ett bättre intryck på arbetsgivaren, utan gör även dig lugnare då du blir mer trygg under intervjun när du är bättre förberedd på eventuella frågor som kan dyka upp.

I den här artikeln så har samlat en rad användbara tips så att du kan vara så förberedd som det bara går under anställningsintervjun och förhoppningsvis få jobbet!

Inför din anställningsintervju

Som sagt så är förberedelserna innan din anställningsintervju nyckeln till en lyckad sådan. Därför gäller det att vara påläst och inte minst ha god kännedom om dig själv. Vi har valt att dela upp förberedelserna i fyra steg. Kom ihåg att ju mer tid du lägger ner inför själva anställningsintervjun, desto större chans har du att göra riktigt bra ifrån dig. Så se därför till att du tar dig tid och följer dessa tips.

Förberedd svar på de vanligaste frågorna

Om du varit på en anställningsintervju tidigare så har du säkert lagt märke till att många frågor dyker upp varje gång. Det finns helt klart ett gäng klassiska frågor som intervjuaren eller chefen ställer för att få en så bra bild av dig som möjligt. Genom att ställa dig själva dessa frågor innan intervjun och därmed även tänka ut bra svar i lugn och ro, kommer du garanterat ha lättare att ge ett bra och riktigt svar under själva anställningsintervjun.

Exempel på frågor som kan dyka upp är:

 • Vilka är dina starka respektive svaga sidor?
 • Varför är du lämplig för denna tjänst?
 • Osv.

Vill du har fler exempel på frågor som är bra att förberedda svar på inför din intervju så kan du gratis ladda ner vår checklista med vanliga frågor som ofta dyker upp på anställningsintervjuer.


frågor anställningsintervjuLadda ner vår gratis checklista med vanliga intervjufrågor. Ange bara epost här under dit listan ska skickas.Läs på om tjänsten och arbetsgivaren

Nästa viktiga steg för att du ska vara förberedd är att känna till framförallt tjänsten du söker, men helst även arbetsgivaren. Beroende på hur liten eller stor arbetsgivaren är kommer det vara mer eller mindre jobb med att söka rätt på information. Som tur är lever vi idag i informationssamhället där de allra flesta företag har en webbplats där du kan hitta informationen du söker.

Att ha koll på tjänsten är dels viktigt för din egen del så du vet vad du har att vänta dig av jobbet, men även viktigt då du genom att ha stenkoll på tjänsten du söker visar den potentiella arbetsgivaren att du är riktigt intresserad och seriös.

Bra saker att känna till om tjänsten
Den viktigaste informationen om tjänsten du söker hittar du vanligtvis i jobbannonsen. Se till att du noga läser igenom den ett par gånger så du vet vad det handlar om. Saker som kan vara extra viktiga att lägga på minnet inför din anställningsintervju är:

 • Vad går tjänsten ut på
 • Vad kommer arbetssysslorna vara
 • Kommer du arbeta ensam eller i ett team
 • Vilka arbetstider förväntas du vara tillgänglig
 • Vilka kunskaper och erfarenheter förväntas av dig
 • Vad är genomsnittslönen för liknande tjänster?

Som sagt, ju mer du vet om själva tjänsten desto säkrare kommer du känna dig under intervjun och desto mer kommer du imponera på den som intervjuar dig.

Bra saker att känna till om arbetsgivaren
Nu när du känner till tjänsten bra kan det vara en god idé att granska arbetsgivaren lite mer. Som sagt så har de allra flesta företag en egen webbplats idag där du säkerligen kommer hitta det du behöver. Annars brukar även jobbannonsen innehålla en kortare beskrivning av själva arbetsgivaren. Saker som kan vara bra att ta reda på är:

 • Hur stort är företaget
 • Hur många anställda
 • Vilka produkter eller tjänster säljer dem
 • På vilka orter finns företaget
 • Hur är arbetsmiljön

En väldigt viktig sak när du nu läst på om både tjänsten och arbetsgivaren är att du skriver ner ett par frågor om bådadera. Väldigt ofta kommer du under intervjun, vanligtvis mot slutet att få frågan om du undrar över något. Ett väldigt vanligt misstag är att folk säger nej då. Men det här är samtidigt ditt guldläge. Genom att ställa relevanta frågor om både tjänsten och företaget visar du att du är både väldigt intresserad och även gediget påläst! Så se till att ha förberett ett par relevanta frågor.

Öva på intervjun

Nu har du förhoppningsvis bra koll på vilka frågor som kan tänkas dyka upp under intervjun samt skrivit ner bra svar på dessa. Du har även läst på om själva tjänsten och även arbetsgivaren. Nästa steg blir att öva. Kom ihåg att du kan aldrig öva nog mycket. Ställ frågorna till dig själv och försök sedan svara utan din fusklapp. Ett ännu bättre sätt är att be någon i familjen eller en vän att agera intervjuare och därmed ställa frågorna till dig, precis som om det vore en riktigt intervju.

Ju mer tid du lägger på att öva, desto större är dina chanser att göra en riktigt bra intervju!

Tro på dig själv

Innan vi går vidare till själva intervjun så finns det en till viktig aspekt, nämligen att tro på dig själv. Några bra tips här är att sätta dig ner i lugn och ro, ta några djupa andetag och sedan föreställa dig intervjun. Se framför dig hur bra det går, hur bekväm du känner dig samt hur bra svar du har på alla frågor. Gör denna visualiseringsövning flera gånger så får den mer effekt!

Under anställningsintervjun

Den stora dagen är nu kommer, den som du nu förberett dig inför så himla mycket. Kanske är det din första anställningsintervju eller så har du gått på flera. Oavsett vilket så kan vi dela upp intervjun i olika faser, där vi kommer ge tips och beskriva varje fas för sig.

Påväg till din anställningsintervju

Se till att du är ute i god tid så du slipper stressa. Gå upp i tid och se till att du får en lugn och härlig start på dagen, det kommer göra så det känns bättre under intervjun. Ta fram alla lämpliga papper, betyg och intyg som du anser är lämpliga att ha med. Ta dock endast med det som är relevant.

Se till att klä dig i passande kläder. Försök ta reda på hur den arbetsklädseln är för det jobb du söker. Att komma till intervju hos MC Donalds i en kostym kanske inte är en hit. Klä dig rätt men samtidigt bekvämt.

Första intrycket

Det brukar sägas att vi under de första sekundrarna får ett intryck och därmed gör en bedömning av en person. Se därför till att du ger ett så bra första intryck som möjligt. Tänk på att intervjuaren registrerar både kroppsspråk som ord. Några tips för att ge ett gott första intryck är:

 • Ha ett fast handslag. En slapp hand ger intryck av att vara ynklig och att inte tro på sig själv. Så se till att ta ett rejält tag och skaka.
 • Var rak i ryggen. Vi blir mer ynkliga om vi är böjda och sjunker ihop. Tänk helt enkelt på att ha en rak och stabil hållning både när du står och sitter upp.
 • Ha ögonkontakt när du hälsar och tänk även på det under intervjun. Men bli samtidigt inte för stirrig, det kan verka obehagligt.

Se till att göra ett gott första intryck, det kommer även ge dig själv en positiv känsla under resten av intervjun.

Vid intervjufrågorna

Större delen av intervjun kommer förmodligen gå ut på att intervjuaren ställer en rad frågor till dig. De flesta kommer du säkert ha övat på innan vilket gör att de blir betydligt enklare att svara på. Försök att hålla en god hållning samt svara avslappnat på frågorna. Genom att du har förberett och därmed kan svara på flera frågor, kommer du även ha lättare att svara på frågor som du inte har tänkt på innan. Du får helt enkelt ett slags flow när du kan svara på frågorna du förberett vilket gör det enklare att även handskas med okända frågor.


frågor anställningsintervjuLadda ner vår gratis checklista med vanliga intervjufrågor. Ange bara epost här under dit listan ska skickas.Löneanspråk

Många tycker att löneförhandlingen är en av de svårare bitarna under en anställningsintervju. Hur mycket kan du begära? Tänk om du ber om för mycket? Eller för lite!? Det finns inget enskilt svar eller siffra som är korrekt när det kommer till lönediskussionen. Däremot finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.

 • Se till att du jämför löner för liknande tjänster innan så du har en uppfattning om vad som är rimligt. Samtidigt så ska du komma ihåg att ett yrke i Stockholm kan ge en betydligt högre lön än motsvarande tjänst i en småstad.
 • Sätt ut ett lägsta belopp du kan tänka dig. Även om du verkligen vill ha jobbet så ska du inte jobba gratis. Kom ihåg att aldrig nämna den siffran dock.
 • Blanda aldrig in att du är i behov av pengar. Det ger bara ett dåligt intryck.
 • När du får frågan om vilken lön du begär så kan ett tips vara att uttrycka dig med ord som “Jag anser att det är rimligt med en lön om x kr för en person med min bakgrund för den här tjänsten“. Vi undviker då ord som “kräver” eller liknande.

Ställ dina frågor

I slutet av intervjun får du ofta möjlighet att själv ställa frågor. Det här är din chans att skina. Ställ nu dina förberedda frågor som visar på att du är riktigt intresserad men även påläst om företaget.

Några avslutande ord

Vi hoppas att du fått användning för den här artikeln och känner dig mer trygg och förberedd inför din kommande anställningsintervju. Vi önskar dig all lycka till!

PS. Om du inte redan gjort det, så ladda gärna ner vår gratis checklista med vanliga frågor som du kan öva på inför din intervju.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng