Skaffa dig en smartare vardagsekonomi

Det är mycket som kan påverka vår vardagsekonomi. Ofta handlar det om små, onödiga utgifter som tillsammans riskerar att knäcka hela månadsbudgeten. Det går dock att undvika de värsta fallgroparna och i bästa fall spara en del pengar med några enkla och supersmarta knep. Här ger vi dig tips på hur du kan minska dina utgifter på ett effektivt sätt och samtidigt maxa hushållsbudgeten.

Energisparande prylar kan vara lösningen

Små insatser kan ge stora resultat på längre sikt, speciellt när det kommer till energisparande prylar. Ett vanligt exempel är energisparande glödlampor eller lågenergilampor. Lågenergilampor varar längre och är mer energisparande än vanliga glödlampor. Inköpspriset är förvisso något högre, men på vissa håll går det faktiskt att köpa lamporna direkt från fabrik och få ner kostnaden till bara ett par kronor mer än en traditionell glödlampa.

Hos Fair-laan.se jämför du smidigt bland olika lån och kanske kan det vara en tillfällig lösning ifall plånboken just nu inte räcker till. Du kan låna till både mindre och större belopp, så du kan antingen satsa på att inhandla mindre prylar eller investera i en vatten-och energisparande dusch.

Att investera i en vatten- och energisparande dusch är inte lika vanligt som att satsa på lågenergilampor, förmodligen för att det inte går att få tag på energisparande duschar överallt. Däremot är det ganska så vanligt med energi- och vattensparande duschmunstycken. Med ett energisparande duschmunstycke kan du minska vattenförbrukningen med uppåt 70%, jämfört med ett vanligt duschmunstycke.

Identifiera onödiga utgifter och bli av med dem

Det är mycket småpengar som smiter ifrån budgeten för att man inte lyckas ha tillräcklig koll på räkningarna. Även om du är världsbäst på att betala fakturor i tid händer det lätt att man missar en betalning, särskilt om man är bortrest eller på semester. Lägg dina räkningar på autogiro så slipper du onödiga (och dyra) påminnelseavgifter som i värsta fall kan skada din kreditvärdighet.

Det finns massor av knep för att minska på små kostnader i vardagen, sånt som man ofta inte tänker på. De allra flesta matbutiker och klädesaffärer tar betalt för sina kassar. Ha med dig en egen påse istället och lägg det du sparar på plastpåsar under ett helt år i semesterkassan. Du gör miljön en tjänst också. Är du orolig för hur du ska få tag på avfallspåsar när du nu inte längre bunkrar upp med plastpåsar från snabbköpet? Köp på rulle istället, det är betydligt billigare.

Ta hjälp av praktiska verktyg

På nätet går det att hitta en uppsjö av verktyg som hjälper dig att lägga upp en smart budget. Konsumentverket och flertalet storbanker har budgetkalkyl-program som hjälper dig att ordna upp ekonomin. Det finns också budgetsajter som låter dig skapa egna kategorier för inkomster och utgifter. En del sajter har en programmeringsfunktion som för in dina uppgifter automatiskt varje månad. Flera i familjen kan skapa egna budgetkalkyler på en och samma budgetsajt. Uppgifterna hålls separerade och det går även att skapa backups och lösenordsskydda varje kalkyl.