Mitt Recept på Lycka

att bli lyckligareJag har funderat en hel del på begreppet lycka den senaste tiden. Inte minst sen jag läste Henrik Fexeus senaste bok som skriver en hel del om ämnet. Vi vill ju alla vara lyckliga, må bra och ha roligt här i livet.

Nu kan man kanske inte vara lycklig hela tiden, jag menar livet går ju upp och ner. Men när man läser om ämnet så inser du kanske att en stor del av din lycka kan du bidra själv med. Det är i alla fall något som jag verkligen tror och lever efter.

Därför tänkte jag dela med mig av några konkreta tips på saker som åtminstone får mig att må bättre. Helt enkelt vanor som jag försöker göra till dagliga rutiner. I slutet av inlägget kommer jag även tipsa om en applikation till din smartphone som kan hjälpa dig att hålla koll på dessa vanor.

Vanor som får dig att må bra

Här tänkte jag lista några av dessa vanor eller rutiner som jag försöker få in varje dag. Kom ihåg att ingen av dessa är särskilt svåra i sig, utan det svåra ligger i att faktiskt utföra rutinerna varje dag för att de ska ge effekt. Så vill du prova så gäller det att du ger det tid och framförallt håller koll på att du utför dem, för resultatet kommer kanske inte med en gång.

Motionera
Det är ju knappast någon nyhet att du blir att må bättre av att motionera. Jag vet själv att jag ibland kommer i perioder där jag har mycket att göra på jobbet, jag stressar och äter kanske dåligt samtidigt som träningen blir lidande. Genom att planera in träning varje dag, och det behöver inte vara mer avancerat än en rask promenad, så mår jag så otroligt mycket bättre.

Jag slipper ha dåligt samvete över att jag inte rör mig. Endorfinkicken som konditionsträning dessutom ger är otroligt härlig och något som åtminstone får min dag att bli så mycket bättre. Kom ihåg att det viktiga är att du tränar. Sen om det blir en 30 minuters promenad eller ett hårt styrkepass på gymmet är upp till dig, bara det blir av.

Mindfulness
Mindfulness handlar om att leva i nuet. Detta är något som blivit väldigt populärt på senare tid. Om du tänker efter så är ju livet här och nu, inte igår och inte i morgon. Allt för ofta oroar man sig över saker som antingen har hänt, eller som kanske kommer hända i framtiden. Det innebär samtidigt att du inte är i nuet och missar ju därmed själva livet.

Genom mindfulness tränar du på att vara i nuet och att sluta oroa dig för saker från förr eller i framtiden. Här har jag tagit hjälp av mindfulness appen som finns att köpa för 15 kr i bland annat appstore. Och det är väl värt dem kronorna vill jag lova.

I appen finns sedan guidade meditationsövningar där du får öva på just mindfulness. Perfekt om man är nybörjare som mig. Kom ihåg att precis som med träning så gäller det att göra mindfulness till en vana. Det är bättre att köra 5 minuter varje dag än ett långt pass en gång i veckan. I appen kan du ställa in påminnelser då du ska utöva mindfulness.

Tacksamhets-boken
Att skriva tacksamhetsbok är något jag tipsat om tidigare. Det är så himla bra och enkelt att jag vill tipsa om det igen. Inte minst då Henrik Fexeus även tog upp det i sin bok som jag nyss läste.

Det du gör är att du varje kväll skriver ner 3 saker som du är tacksam för. Varken fler eller färre. Tänk efter och skriv ned vad du är tacksam för och gärna även varför. Det kan vara saker som hänt under dagen eller saker i största allmänhet.

Några saker som är bra att tänka på är att du ska göra det sent på kvällen, helst innan läggdags, då studier visar att effekten är mycket större då än om du gör det morgonen efter. Sen ska du även komma ihåg att skriva ner nya saker varje dag. Annars uteblir ofta effekten av tacksamhet om du på rutin skriver ner samma saker varje kväll. Det gäller att verkligen tänka efter och känna sig tacksam över nya saker.

Det som är bra med den här övningen är att du lär dig tänka mer positivt och bli en mer tacksam människa. Att vara lycklig handlar mycket om att faktiskt uppskatta det du redan har istället för att känna ångest över saker du inte har. Det är precis vad den här enkla övningen hjälper dig med.

Håll koll på dina vanor med app

Sist tänkte jag tipsa om en gratis app som jag använder för att hålla koll på att jag verkligen utför dessa rutiner för att helt enkelt göra dem till en del av min vardag.

appen liftAppen heter Lift och finns att ladda ner gratis till din smartphone. Här kan du lägga in dina vanor och samtidigt följa andra som kanske kämpar med samma vanor.

Kom ihåg att det gäller att göra dessa saker till en del av din vardag. Att må bra och vara lycklig handlar om att ta små steg varje dag. Precis som att du inte kan strunta i att borsta tänderna alla dagar i veckan för att istället göra det en timme under söndagar. Det blir liksom inte samma effekt.

Lycka till!

Tips på liknande artiklar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng